Ibland är krig jävligt vackert

Nu rullar jag längs Sveriges järnvägar mot västsvenska fantastiska trakter igen. För första gången på en månad. Jag känner mig varm inombords. Det ska bli skönt att åka ner till havet och andas - ge själen lite särskild tillsyn. Jag tänker göra precis vad jag känner för hela helgen, och om det innebär att jag inte vill laga mat, då tänker jag leva på filmjölk och havregryn. För det gör mig inte något, och det mamma inte vet lider hon inte heller av.

Den här veckan har vi varit i fält nästan hela veckan. Och nu kommer jag skriva något som jag aldrig trodde jag skulle skriva - ibland är krig jävligt vackert. Måla bilden framför dig:
Fukten efter att solen svettats hela dagen hänger lätt i luften. Myggorna surrar sådär irriterande precis vid öronen. Du kommer ut vid skogsbrynet. Stridsvästen hänger tungt på dina axlar, full av sand och svett efter en hel dags stridsövningar. Framför dina ögon tonar sig skjutvallen upp, med svajande blå blommor mot horisonten där solen har kvällsrutin och bygger förläggning bland molnen. Sakta smyger sig mörkret och sommarnatten på från alla håll. Spanar, väntar. Du fyller dina magasin. Får instruktioner. Repetition på ny utrustning. Det är dags för dygnets sista övning - mörkerstrid. Du gnuggar tröttheten ur ögonen och skakar hungern ur kroppen. Mörkret vinner över solen, som somnar in. Upp på vallen. Kommandon. Order. Lyspatrullen skjuter lysraketer upp mot den nästan svarta sommarhimlen. Fältet lyses upp och skjutvallen exploderar. Adrenalinet pumpar och det är skrik och röster överallt. Ett ordnat kaos uppbyggt av kommandon, kamratskap och eldgivning. Plötsligt är det tyst. Fienden är nerkämpad. Svetten längs ryggraden, ner i svanken. Armbågarna som värker efter att ha tagit emot rekylen från eldhandvapnet. Samling uppe på skjutvallen. Närhet. Känslan av att det gick bra. Utvärdering. Solen som börjar vakna igen. Trädsilhuetten i fjärran. Några kilometer längre bort ser vi hur lysraketerna från ett annat förband går till himlen, som en strimma hopp. Det var då känslan kom - ibland är krig jävligt vackert.

- i alla fall när det är övning.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0